Modele de promotii


A. Promotia catre consumatorii finali (Consumer promotion)
Promovarea vanzarilor catre consumatorii finali este acea forma de promotie in care stimulentul este adresat consumatorului final. Cele mai intalnite promotii sunt cele de reducere de pret si oferirea de obiecte promotionale gratuite.

B. Promotia comerciala (Trade promotion)
Promotia comerciala sunt destinate sa incurajeze forta de vanzari a companiei sau comerciantii sa cumpere si apoi sa impinga marca promovata mai agresiv.

Cele mai cunoscute forme de promotii sunt:
-1- Promovarea marcii la punctul de vanzare (POP – point of purchase) – displaiuri produse de producatori pentru a fi folosite la punctul de vanzare.
Succesul acestui mod de promovare se datoreaza faptului ca loialitatea fata de marci este in continua scadere si tot mai multe decizii se iau la puctul de vanzare si multe categorii se bazeaza pe cumparaturile de impuls


-2- Premii - orice obiect, altul decat produsul insusi, care se ofera la cumparare, pentru acelasi pret, ca stimulent pentru a cumpara.
Premiul poate fi atrebuit chiar odata cu cumpararea produsului sau la prezentarea dovezii ca ai cumparat produsul plus o suma de bani mai mica decat costul premiului (self-liqudating premium)

-3- Cupoane – cel mai popular mod de a oferi un stimulent pentru vanzare si pentru a reduce pretul unui produs. In timp si-a pierdut eficienta si nu mai diferentiaza produsele foarte mult. A fost inlocuit recent cu un nou concept (EDLP – every day low pricing) care este o strategie de marketing ce inlocuieste stimulentele de vanzari ocazionale cu reduceri permanente de pret.

-4- Sampling (promovare prin mostre) – metoda de introducere si promovare a produsului sub forma unei miniaturi sau a produsului original pentru a fi incercat gratis sau la un pret redus.
De mentionat este faptul ca indiferent de publicitate si distributie, pana la urma produsul trebuie “sa se vanda singur”.

-5- Reduceri de pret (deals) – in acestea sunt incluse toate tehnicile care au ca efect economisirea banilor de catre consumator.

-6- Evenimente speciale – o promotie sau sponsorizare legata de un eveniment special cum ar fi un eveniment sportiv sau un concert. Punctul forte este creearea de asocieri intre marca si evenimentul sponsorizat, desi acestea sunt foarte greu de masurat cantitativ.

-7- Concursuri si tombole – Promotiile in care consumatorii intra in competitie pentru premii si castigatorii sunt selectati pe baza aptitudinilor spre deosebire de tombole unde doar norocul determina castigatorii. In acest ultim caz legea prevede eliminarea sansei macar in proportie de 1% pentru a nu intra sub incidenta legii pentru jocuri de noroc. De aceea toate promotiile de acest tip include si o intrebare foarte simpla. Parte buna este ca regulile sunt in general simple si exista si posibilitatea atribuirii instantanee a premiului.

-8- Promovare in colaborare – activitatile de promovare in care doua sau mai multe firme sau marci care isi coroboreaza eforturile de promovare pentru a impune produsul pe piata. Cel mai adesea ne intalnim cu cooperarea intre producator si punctul de vanzare in realizarea de actiuni locale. (exemplu: promotia Kodak si Dialog)

-9- Targuri si manifestari comerciale – acestea au ca scop mentinerea unei competitivitati ridicate si posibilitatea de a compara intr-un singur loc cat mai multe oferte din aceeasi industrie, iar pe de alta parte sa atraga consumatori in locuri in care are loc “un spectacol” al producatorilor (ex. Auto show)

-10- Bonificatiile (trade incentives) – acestea sunt promotiile care se adreseaza engrosistilor, detailistilor sau fortei de vanzari a companiei. Este forma cea mai rapida si eficienta de a creste in timp scurt vanzarile, productivitatea si moralul.

0 comentarii:

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?