Definitii Relatii Publice


Deseori, relatiile publice sunt confundate cu publicitatea, fiind incluse in ‘mixul promotional’ din cadrul celor 4P ai marketingului. Definirea celor 4P vine din limba engleza si o putem explicita astfel: produs (Product), pret (Price), promovare (Promotion) si distributie (Place).
Alteori, relatiile publice sunt considerate ca o parte a publicitatii, chiar ‘publicitate gratuita’ sau, chiar mai rau, sunt confundate cu promotiile de vanzare.

Asa cum s-a discutat deja in cadrul capitolelor anterioare, publicitatea este menita sa vanda si poate fi emotionala, dramatica si chiar subiectiva.
Spre deosebire de aceasta, relatiile publice trebuie sa fie faptice, credibile si impartiale. Sa descrie evenimentele, sa impartaseasca viziunea si crezul organizatiei, sa comunice adevarul, sa pastreze obiectivismul faptelor, fara interpretari subiective.

La inceput, relatiile publice se refereau numai la relatiile cu presa, sau, mai degraba la relatiile cu media, incluzand radioul si televiziunea.
Relatiile publice moderne s-au extins la toate functiile comerciale si necomerciale, organizatii de stat si private.
Ele se aplica in domenii clar diferite de marketing si publicitate cum ar fi, relatiile cu comunitatea, cu angajatii, cu actionarii si relatiile politice.
De asemenea, cu ajutorul relatiilor publice se gestioneaza situatiile de criza precum greve, dezastre naturale sau prabusiri de companii, etc.
Cele mai sofisticate aplicatii ale relatiilor publice se refera la relatiile publice politice si la lobby politic si legislativ.
Definitii Relatii Publice

In decursul timpului au existat multe incercari de a defini relatiile publice. Cele mai celebre sunt doua, una definita de Institutul Britanic de Relatii Publice (a), alta rezultata in cadrul unei conferinte ale institutiilor de relatii publice din Mexic (b).

a. Relatiile Publice reprezinta planificarea si implementarea de actiuni sustinute, pentru a obtine si mentine bunavointa si intelegerea mutuala dintre o organizatie si mediul sau.

Mediul unei organizatii poate fi clasificat ca intern si extern, apropiat si indepartat.
Mediul intern este reprezentat de angajatii companiei si cei apropiati acestora, care devin promotorii imaginii companiei in exterior.
Mediul extern apropiat este reprezentat de suporturile media, formatorii de opinie, furnizorii, colaboratorii financiari, clientii.
Mediul extern indepartat este reprezentat de publicul larg, consumatorii, cei care se constituie in opinia publica.

Aceasta definitie subliniaza importanta planificarii si a intelegerii mutuale, cu dublu sens (organizatie – publicul sau).

b. Relatiile Publice reprezinta arta si stiinta de a analiza tendintele, a prezice consecintele acestora si a acorda asistenta conducatorilor de organizatie si de a implementa un set de actiuni care sa serveasca atat interesele organizatiei cat si pe cele ale publicului sau.

Aceasta definitie subliniaza importanta cercetarii in identificarea tendintelor, inainte de planificarea programului de realtii publice; importanta acordarii asistentei conducerii organizatiei; si importanta nevoii ca actiunile din cadrul programului de relatii publice sa serveasca interesul public.

0 comentarii:

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?