Elaborarea business plan-ului unei agentii de publicitate


Business plan-ul unei agentii de publicitate este identic cu business plan-ul oricarei companii. Se calculeaza veniturile si cheltuielile fixe, astfel incit sa se obtina un profit.
Elaborarea business plan-ului incepe in momentul in care toti clientii agentiei au declarat bugetele de publicitate disponibile pentru anul urmator. In functie de aceste bugete si de contractele existente, se pot stabili:

Cheltuielile fixe:
- salarii (care trebuie sa reprezinte 45% - 55% din totalul cheltuielilor fixe)
- chirii
- cheltuieli de transport (masini, deplasari, diurne etc)
- birotica
- financiare

Este necesara o analiza foarte realista a bugetelor clientilor, precum si o estimare stricta a cheltuielilor fixe ale agentiei.
In conditiile actuale ale pietei romanesti, pot exista cazuri in care clientii isi pot reduce si chiar anula bugetele de publicitate. Acest lucru afecteaza mersul normal al activitatilor agentiei de publicitate.

O agentie este profitabila in momentul in care :
Profit / Revenue >= 15%
Daca acest raport este mai mic decit 15%, daca cheltuielile fixe sint mai mari decit veniturile atunci ceva nu functioneaza iar agentia nu este profitabila.
Masurile care se iau in aceste conditii sint cele de micsorare a cheltuielilor fixe (reducere de personal, modificari salariale etc), dar nu numai.
Un accent deosebit se pune pe activitatea de “new business” - cistigarea de noi clienti si largirea si diversificarea activitatilor clientilor deja existenti.

Unul din elementele foarte importante din punct de vedere financiar in activitatea unei agentii de publicitate il reprezinta CASH FLOW-ul companiei – fluxul banilor.
Deoarece in relatia furnizor – client, agentia de publicitate este la mijloc, o atentie deosebita trebuie acordata incasarilor in timp a facturilor catre client pentru a putea onora datoriile catre furnizori.
Acest lucru se stabileste in contractele pe care agentia le semneaza cu clientul, respectiv cu furnizorii, termenele de plata fiind decalate corespunzator incasarilor.

0 comentarii:

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?