Perspective ale publicitatii


Perspectivele publicitatii sunt influentate in primul rand de dezvoltarea fara precedent a tehnologiei si in special a tehnologiilor in materie de comunicare.
O caracteristica a viitorului publicitatii este implicarea mult mai mare a consumatorului in intregul proces, ca si cresterea gradului de control al acestuia asupra procesului de comunicare, care va deveni in curand total interactiv.
Fuziunile dintre companiile de telefonie, de televiziune, de televiziune prin cablu, ca si cele de productie media sunt semnul cel mai vizibil al noii filososofii de comunicare: interactivitatea.
Un alt punct ce se prefigureaza deja este comertul on line, ca si dezvoltarea teleshoping-ului, care satisfac nevoile consumatorului fara ca acesta sa-si mai paraseasca camera. In viitor, cel ce intentioneaza sa-si cumpere o masina o poate face stand confortabil la el acasa si alegandu-si modelul preferat, culoarea acestuia, optiunile etc. prin intermediul televiziunii sau printr-un singur click.
Asemena oportunitati de a-ti conduce afacerile sau de a te distra fara sa pleci de acasa pot face ca institutii precum posta clasica sa devina perimate si chiar sa dispara intr-un viitor nu foarte indepartat.
Asa numita autostrada informationala ofera perspectivele unei comunicari directe intre cumparatori si comercianti, iar satul global profetit de McLuhan pare o realitate tehnica mai aproape decat s-ar crede.
In ciuda obstacolelor inerente si a semnelor de intrebare legitime pe care sociologii le ridica vis a vis de forma exacta acestor tehnologii sau momentul cand vor fi acceptate pe scara larga, viitorul este clar, urmatorii ani vor aduce modificari majore atat in ceea ce priveste publicitatea cat si in comunicarea de masa. Este evident ca industria publicitatii nu va mai putea conta pe o audienta captiva care poate fi bombardata ca o tinta fixa de mesajele lor. Explozia canalelor media ofera numeroase alternative la cele clasice, formand un consumator sofisticat, ce beneficiaza de o multitudine de oferte, si care se arata dornic sa le foloseasca.
Un alt lucru sigur este legat de cresterea costurilor reale pentru a atinge grupurile tinta. Cu cat audientele sunt mai fragmentate si mai “autonome”, cu atat costurile pentru realizarea unei campanii eficiente care sa-si atinga potentialii consumatori pe toate palierele cresc.
Se poate spune ca revolutia in comunicare pe care o aduc media interactive este cheia viitorului publicitatii. In 1994 Edwin L. Artzt, CEO la Procter & Gamble avertiza participantii la conferinta AAAA ca agentiile trebuie sa ia deja in considerare viitorul “noilor media” care nu va mai lasa loc publicitatii traditionale. Acesta afirma transant: “din punctul nostru de vedere, nu credem ca reclama TV va mai avea un loc in lumea care tocmai se naste – o lume a imaginilor la comanda, a platii per vizionare si televiziunii pe baza de abonament. Aceste mediumuri nu sunt proiectate pentru a purta mesaje publicitare”.
Un an mai tarziu, CEO companiei SPRINT afirma la randul sau ideea precum clientii sunt pe cale sa devina capabili sa masoare mult mai precis eficienta agentiilor de publicitate prin intremediul folosirii ultimelor tehnologii, a media interactive etc., care permit masurarea directa a expunerii la reclame ca si impactul real al acestora, aratand cine este cu adevarat eficient si cine nu.
Acest punct de referinta care este revolutia adusa de media interactive ofera consumatorului posibilitati si libertati nebanuite inainte, posibilitatea de a folosi programe educationale, de a plati televiziunea la numar de vizionari sau pe baza de abonament, oportunitati de cumparare si de distractie.
Previziunile arata un consumator care detine controlul, care isi ia revansa pentru zecile de ani in care a fost un consumator pasiv, expus bombardamentului mediatic fara posibilitatea de a riposta. Penmtru a atinge un astfelde consumator prin intermediul noilor tehnologii, gigantii economici au inceput deja sa se pregateasca, in special prin realizarea de fuziuni sau investitii cu mari companii de entertainment si produscti multimedia, pentru a avea controlul asupra tuturor etapelor programarii interactive. Numai prin aceasta abordare, agentiile de advertising pot controla noile media precum CD Rom–uri, televiziuni interactive, servicii de informare on line, si astfel de a controla viitorul activitatii de advertising.
Sistemul care se prefigureaza ofera insa si avantaje majore. In primul rand grupul tinta nu mai este definit ca pana acum intr-un mod general, vag dupa criterii “largi” precum varsta, ocupatie, nivel de educatie etc. ci prin toate caracteristicile sale pe care le comunica in momentul in care intra in retea si se implica intr-un mod interactiv.
Pentru a supravietui in acest viitor, procesul de advertising trebuie sa se adapteze, in special in ceea ce priveste felul in care se creaza si se transmite audientei creatia publicitara (mesajul, conceptele etc.) si a dea dovada inca odata ca publicitatea evolueaza direct lega de dezvoltarea noilor instrumente economice si tehnologice.

2 comentarii:

elena said...

as dori sa stiu daca aceste informatii despre publicitate sunt preluate dintr-o carte!

Anonymous said...

Da, sunt preluate dintr-un manual, cel al facultatii de Publicitate si Reclama SNSPA din Bucuresti. Daca il doresti, il gasesti foarte usor pe Scribd.

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?