Explicarea cresterii rapide din ultimii ani


Cu doar cativa ani in urma, doar o mica parte a bugetului de marketing a fost alocata marketingului direct. Cu toate acestea, in ultimul timp domeniul amintit a luat amploare, asa cum o arata si urmatoarele date statistice:

• 1200 de miliarde dolari sunt veniturile provenite din vinzarea atribuita actiunilor de marketing direct in Statele Unite, in 1997.
• Vinzarile B2B au fost, in acelasi an, de peste 238 de milioane de dolari.
• Vinzarile prin posta catre consumatori finali au fost de 244,3 milioane, cu costuri de 76,4 milioane dolari.

Citeva schimbari sociale fundamentale au determinat oportunitatea serviciilor de marketing direct:
• Presiunea timpului asupra consumatorului, nevoia de a deveni mai eficient.
• Utilizarea tot mai intensa a cartilor de credit.
• Existenta straturilor sociale cu venituri diferite, care necesita oferte pe masura bugetului fiecaruia

In acest fel, vinzarea directa a devenit o cale usoara, convenabila de achizitionare a produselor dorite.
Inovatii majore in tehnologie (computere) si in gestionarea bazelor de date au permis companiilor sa realizeze biblioteci de informatii cu milioane de intrari, atit cu consumatorii existenti, cit si cu cei potentiali. Prin directionarea efortului catre cei mai probabili clienti potentiali, care acum pot fi identificati datorita comportamentului lor de cumparare in aceeasi categorie de produse sau datorita profilului lor geografic, demografic , psihografic, este posibila o comunicare bine directionata, cunoscuta sub numele de marketing de nisa.
Se tinde catre o urmarire tot mai atenta a consumatorului si o individualizare tot mai mare a mesajului , care sa raspunda noului concept “mass market of one”.
Micsorarea cheltuielilor de vinzare este un alt motiv al cresterii rapide a marketingului direct.
In alta ordine de idei, a crescut constant marketingul B2B (business to business), cu o rata anuala de aproximativ 8,2%, care va determina cheltuieli de marketing estimate la 113 milioane in 2002.

0 comentarii:

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?