Directii ale marketingului direct


De cele mai multe ori marketingul este asociat cu publicitatea realizata prin calele media de masa (Tv, radio, presa). Aceasta forma de publicitate este una indirecta; ea nu se adreseaza unui anumit segment de public (target), ci
ajunge la un numar neprecizat de oameni, din care cei mai multi nu apartin pietei produsului promovat si nu vor lua o decizie de a cumpara pe loc.
In ultimii ani, spre deosebire de modul uzual de distributie cu verigi intermediare intre producator si consumatorul final, se remarca o tendinta clara de a elimina intermediarul (middle –man).
Scopul celor care folosesc marketingul direct este sa stabileasca o legatura si apoi, pe baza datelor achizitionate de la client, o relatie preferentiala cu acesta. Plecind de la informatiile detinute in baza de date, se va transmite un mesaj personalizat care sa determine o reactie imediata si masurabila.

Publicitatea cu raspuns direct
Aceasta implica utilizarea diferitelor medii de comunicare (Tv, radio, presa), care incearca prin spoturile create special in acest scop sa convinga potentialul cumparator sa achizitioneze produsul direct de la cel care il promoveaza.

• Publicitatea prin posta este, desigur, cel mai important mijloc de transmitere a mesajelor directe, dar nu singurul. Putem folosi, de asemenea, televiziunea, Internetul, telefonul, revistele si alte medii, pentru a obtine reactia imediata de la consumator.
• Telemarketing (“Outbound” si “Inbound” telemarketing)
• Vinzarea directa: utilizarea agentilor de vinzari sau a altor mijloace pentru a vinde direct catre consumatorul final.

Vom introduce acum o notiune importanta pentru marketingul direct, baza de date de marketing - o colectie de informatii despre clientii existenti, fostii si potentialii clienti, stocarea lor electronica si utilizarea lor atit pentru marketingul direct, cit si pentru cel indirect. In mod uzual, o astfel de baza de date include detalii despre comportamentul de cumparare din trecut si alte informatii relevante, cum ar fi cele demografice, geografice si psihografice, alaturi de volumul de cumparaturi, preturi si criterii de alegere a produselor. Toate acestea sunt utilizate pentru a crea un profil al consumatorului si pentru a dezvolta programe de comunicare eficiente si adecvate nevoilor individuale, care pot intretine dialogul pe termen lung cu clientul.

0 comentarii:

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?