Raspunsul Clientului
Acesta poate fi favorabil (si atunci trecem direct la capitolul urmator, Productia) sau nefavorabil (si atunci mai trecem o data prin rubricile de mai sus). Pare atat de simplu incat acest subcapitol nu si-ar avea locul aici. Si totusi, nu putem sa trecem atat de usor peste... raspunsul clientului – in definitiv, poate ca toata aceasta carte este scrisa pentru acest raspuns (si, in functie de cum este citita, acesta poate fi pozitiv sau nu).
Dar, in sfarsit, cu sau fara modificari, adaugiri si alte negocieri, raspunsul mult asteptat apare: “DA, haideti sa le facem pe acestea!”. E momentul in care oamenii de la Productie ridica incantati (si putin uimiti) din sprancene!
In sfarsit, facem treaba! Cam asta ar fi exclamatia favorita a omului de productie care, om pragmatic, nu prea apreciaza munca de birou si urletele entuziaste ale celor de la creatie in fata unei idei super creative pe care uneori se grabeste sa o innabuse in fasa cu numai 5 cuvinte: asta nu se poate face!
Iata de ce prezenta omului de productie este foarte importanta inca din faza de concepere a executiilor creative.
El va fi primul care iti va spune sa nu depasesti 60 de cuvinte pentru un spot radio de 30 de secunde, pentru ca altfel nu intra si, daca clientul aproba scenariul, te trezesti in studio ca mai aveai o fraza importanta pentru produs pe care trebuie sa o.... “CUM? DE CE ATI SCOS FRAZA?”
Prin urmare, un creativ trebuie sa tina cont intotdeauna de productie. O idee poate fi cat se poate de frumoasa, daca nu se poate face, atunci...
Dar daca se poate face, atunci creativul trebuie sa fie acolo. Pentru presa el trebuie sa verifice cromalinul (justificarea de culoare) inainte ca acesta sa fie dat in tipografie. O virgula uitata intr-un colt (ca o tigara pe un colt de etajera) ar putea da peste cap sensul unui mesaj si atunci chiar arde... nu doar asa, in general, ci chiar pe creativ si nu oriunde ci chiar la buzunare (in definitiv, 50.000 de fluturasi nu costa chiar atat de putin ca sa-ti dai O.K. fara sa fii atent).
In privinta spoturilor TV sau radio, creativul nu poate lipsi de la fata locului, din studio sau de pe platou. Este ca si cum un copil s-ar naste in maternitate fara ca mama sa fie acolo...
Asta daca agream ca fiecare spot este copilul iubit (fie el frumos, destept, prost, urat sau olog) al fiecarui creativ... si iata cum conceptul de “familie” mai avea o implementare posibila.
Productia
Posted by : Admin on Monday, November 30, 2009 | Categorie: Creatia in publicitate, Proces creatie |
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comentarii:
Post a Comment