Textul in tiparitura


Pentru orice exista reguli si retete. Decat ca ele nu sunt de ajuns. Retetele sunt cunoscute de toti si totusi nu oricine poate crea o reclama de exceptie. Regulile sunt totusi fundamentul de cunostinte necesar in orice meserie, iar cea de creator de publicitate nu face exceptie. Restul este experienta, inspiratie si imaginatie iesita din tipare.

Functiile titlului (engl. Headline)
1. Un bun titlu trebuie sa capteze atentia consumatorilor. Daca reusesti, exista sanse sa ii starnesti curiozitatea asupra intregii reclame. De multe ori acest rol il imparte cu vizualul.
2. Titlul trebuie sa introduca textul publicitar central.
3. Poate comunica un beneficiu.
4. Poate pune accent pe numele marcii (e.g. ABSOLUT L.A.).
5. Poate fi un apel direct catre consumator.

Criterii pentru un titlu de impact
Punctul de plecare in crearea unui titlu este declaratia de strategie. Titlul este acea fraza cheie care, daca raspunde la urmatoarele intrebari, sau la marea lor majoritate, ai dat lovitura:
• Opreste, intriga si implica cititorul?
• Incurajeaza parcurgerea intregului text?
• Ofera o promisiune sau un beneficiu relevante?
• Intareste numele marcii?
• Este in sinergie cu vizualul?

Tipuri de titluri
1. prezentarea de beneficiu
2. enuntarea unui fapt
3. selectiv – identifica targetul
4. starneste curiozitatea (o intrebare de regula)
5. este o stire
6. este un indemn
7. repetare
8. metaforice sau bazate pe analogii

Reclama tiparita de impact
Definirea unei asemenea reclame este tot o insiruire de caracteristici. In primul rand din reclama transpare implicarea autorului ei. Un copywriter implicat, care crede in produs, il va vinde mult mai bine decat unul care lucreaza ca la carte dar fara a simti proiectul. Totusi, a nu se uita ca trebuie comunicat consumatorului ce face acel produs pentru el, si nu cat de mandri ne simtim de acel produs.
Un bun copywriter poate transpune limbajul de marketing intr-unul “uman”, obisnuit. Chiar si termenii cu o complexitate crescuta pot fi abordati in cuvinte simple. Nu trebuie niciodata pierdut din vedere consumatorul final. Daca reusesti sa scri asa cum i-ai vorbi in mod direct, rezulta o scriitura onesta si veridica.
O greseala de evitat: sa spui totul intr-o singura reclama. Reclamele stufoase tind sa plictiseasca si sa nu fie citite pana la final. Cu cat mesajul este mai specific si mai direct cu atat mai repede este prins de consumatori.
Exista apoi o serie de reguli de scriere ce trebuiesc urmate: evitarea cliseelor, alternarea de fraze scurte cu fraze lungi, revizuirea etc.
Blocul principal de text
Ca si strategie de scriere, el trebuie legat de titlul tipariturii print-un paragraf de tranzitie.
Ca si stil de text, poate fi enuntarea unei povesti, un dialog, o listare de atribute. Blocul principal de text trebuie sa amplifice ceea ce este enuntat in titlu. Uneori aceasta functioneaza ca o confirmare pentru consumatorii care cauta o dovada a promisiunii.

0 comentarii:

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?