Cum se creaza publicitatea de calitate?


Simplitatea este marca unei creatii publicitare de calitate. A se citi simplu, nu simplist.
In primul rand simplitate inseamna sa stii ce ai de comunicat, sa alegi esentialul dintre toate caracteristicile unui produs. Ce intereseaza consumatorul? Mesaje diverse il bombardeaza zilnic din toate directiile. Publicitatea este doar una dintre ele. Consumatorul are deja un filtru selectiv de receptare a mesajelor. Un mesaj prea stufos risca sa-l piarda. A doua oara nu ii va mai acorda atentie. Pe cand un singur lucru ii ajunge cu siguranta la ureche. Iar expunerea indelungata la mesaj va da rezultatele dorite.
In al doilea rand, sa exprimi acel lucru intr-un mod clar si direct. Cum vorbeste consumatorul tau? Are un stil conversational, nesofisticat. Atunci de ce sa-ti garnisesti comunicarea ca pe un tort cand o placinta de casa se vinde mai bine? Excesul de epitete nu face produsul mai atragator. Daca in acest moment consumatorul ar fi langa tine, cum i-ai vorbi de produs pentru a-l convinge sa il cumpere?
In al treilea rand sa comunici intr-o maniera isteata (“think smart”). Pe piata exista putine produse care se deosebesc radical de celelalte din categorie. Probabil ca deja consumatorul a auzit acelasi lucru de nenumarate ori. Cum ii spui “altfel”, pentru a-i atrage atentia si a-i castiga simpatia?
Creatia de calitate comunica mesajul de la prima privire.

Elementele publicitatii de calitate
Consiliul Creativ Ogilvy & Mather International a listat o serie de caracteristici comune creatiilor publicitare de calitate:
• O strategie puternica.
• O idee clara.
• Un stil care impune.
• Relevanta. Ceea ce produsul ofera trebuie sa aiba ecou in experienta
consumatorilor si sa joace un rol in viata lor.
• Sa se constituie intr-o campanie.

Evaluarea unei creatii de calitate
1. Corespunde strategiei? Ce intelegi din aceasta creatie? Prima impresie a fost pozitiva sau negativa? De ce? Produsul publicitar se adreseaza categoriei corecte de consumatori?
2. Este o executie buna? Este beneficiul vizualizat intr-un mod eficient? In ce fel? Este numale marcii vizibil? Este ideea centrala exprimata clar? Executia lasa loc dezvoltarii unei campanii ulterioare? Daca da, cum ar putea arata celelalte executii? Iti atrage ceva atentia in mod deosebit?



Linii directoare pentru creativi in analiza unei creatii publicitare
a) Imi capteaza atentia fara a ma confuza? Ar avea prestanta intr-o revista plina de reclame sau intr-un calup publicitar?
b) Este empatic cu audienta vizata? Este audienta clar definita? Te face sa te implici (“Despre mine e vorba in reclama”)?
c) Comunica intr-un mod clar beneficiul principal? Este implicata vreo motivatie, rationala sau emotionala, pentru a cumpara?
d) Exista un element vizual memorabil? Exista un titlu sau o fraza de exceptie?
e) Iti creaza un sentiment pozitiv fata de produs, fata de reclama, fata de producator?
f) Exista ceva in reclama, cat de mic, ce poate fi imbunatatit? Cum poate fi imbunatatit?

0 comentarii:

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?