Brief


Este “comanda” data catre departamentul de creatie, care cuprinde toate informatiile necesare pentru executarea unui proiect. Aceasta “comanda” porneste de la client si este “procesata” de departamentul de Client Service inainte de a ajunge pe format special la departamentul de creatie.

Brieful clientului
Un proiect este de obicei initiat de client. Anuntarea agentiei se face de regula intr-o intalnire agentie-client, in care clientul furnizeaza toate informatiile necesare: date despre produs, date despre piata si consumator, despre competitie.
Un punct important o constituie obiectivele clientului:
• obiectivele de marketing: unde trebuie dus produsul, ca pozitionare, ca volum de vanzari;
• obiectivele de comunicare: ce se doreste comunicat consumatorului despre produs, acel esential pe care trebuie sa se centreze comunicarea; acesta poate fi un beneficiu rational sau emotional, de exemplu: o noua varianta, un pret mai bun, ingrediente, efect dupa utilizare, emotii, stare de confort etc.
Proiectul trebuie finalizat in anumiti parametri bugetari, brieful fiind momentul in care clientul comunica agentiei fie un buget estimativ, fie pe cel final.
Intalnirea in sine este insa mai mult decat o simpla transmitere de date. Un profesionist in publicitate intuieste acum si ceea ce nu este scris: sentimentul clientului fata de proiect, anumite preferinte punctate intamplator de acesta. De aceea o buna relatie cu clientul, bazata pe incredere, este esentiala intr-un asemenea moment. Dupa cum este bine stiut, trebuie acordata o mare atentie inceputurilor.

Brieful catre creatie
Dupa intalnirea cu clientul, Client Service-ul proceseaza toate datele primite, le completeaza daca este necesar cu informatii din alte surse (studii de piata, studii de consumator, date despre competitie etc). Toate acestea trebuie puse intr-o succesiune logica, usor de folosit intr-un moment ulterior pentru a atinge obiectivele briefului.
Exista un format standard care este completat cu aceste informatii. Dincolo de aparenta rigiditate a unui asemenea formular, ceea ce el trebuie sa comunice Creatiei este:
• care este problema clientului
• ce doreste clientul de la agentie (ex: o campanie de imagine pentru produs, pe “x” suporturi media: TV, presa, radio, etc)
• care este produsul
• in ce context se afla plasat produsul
• cui ne adresam prin comunicare
• posibilele date “psihologice” despre consumator (nevoi ale acestuia, pareri, dorinte) care pot fi folositoare
Comunicarea in interiorul agentiei este importanta in acest moment. Brieful este discutat in asa numita sedinta de informare la care participa echipa de creatie implicata, Client Service-ul, eventual reprezentanti ai departamentelor de productie, de media sau alte departamente implicate in proiect.
Acesta este momentul in care se clarifica toate semnele de intrebare, se pot emite primele ipoteze, se traseaza o potentiala directie.

0 comentarii:

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?