Reclama video


Reclama video are doua componente esentiale. Componenta video (vizualul) si componenta audio (cuvintele rostite, muzica, efectele sonore). Procesul de creatie incepe cu vizualul pentru ca televiziunea este in primul rand mediul imaginilor.

Tehnici vizuale
Majoritatea reclamelor sunt o combinatie a mai multor tehnici.

Testimonialul. Se folosesc fie lideri de opinie fie persoane necunoscute. De obicei privitorii sunt fascinati de prezenta vedetelor. Este de altfel un mod sigur de a atrage atentia.

Vorbitorul. Exista spoturi in care un vorbitor se adreseaza in mod direct consumatorilor, facand demonstratii de produs sau indicandu-l. Eroul este produsul, nu vorbitorul.

Demonstratia. Este o tehnica populara pentru anumite produse, pentru ca televiziunea este mediul ideal de a arata consumatorului cum sa foloseasca produsul.

Close-up (cadrele apropiate). Sunt foarte folosite, deoarece panoramarea se pierde pe un ecran atat de mic.

Povestirea. Este o tehnica similara unui film in miniatura.

Comparatia. De obicei este un procedeu care raspunde unei intrebari. “Noi avem. Ei nu...” Comparatia se poate face intre produse sau intre stiluri de viata asociate produselor.

Fotografii sau cadre statice. Pot ajuta la structurarea unei reclame coerente. Materialul necesar poate exista deja sau poate fi realizat la costuri minimale.

Scene de viata (engl. Slice-of-life). Este o tehnica dramatica veche, in care actorii alesi joaca o poveste despre produs. Numeroase asemenea spoturi debuteaza cu o problema si ofera drept solutie produsul promovat.

Interviul cu consumatorii. Spre deosebire de reclamele ce folosesc actori profesionisti, aceste reclame folosesc oameni obisnuiti care vorbesc despre produs.

Vignete sau situatii. Este reclama realizata tipariturar-o succesiune rapida de situatii care sustin o idee. Este genul folosit de bautarile racoritoare, de dulciuri si alte produse similare de larg consum. Suportul audio in acest caz este deseori un jingle sau un cantec ale carui versuri ilustreaza situatiile prezentate.

Animatia. Cea mai intalnita forma este desenul animat, dar mai nou este foarte folosita tehnica 3D.

Puncte de reper pentru crearea reclamei TV
• La inceput se gandeste in imagini, apoi in cuvinte
• Se alege un format care sa exprime cat mai bine mesajul
• Trebuie acordata o mare atentie rolului de divertisment al reclamei TV
• Debutul reclamei trebuie sa capteze atentia privitorilor
• Produsul trebuie sa fie vizibil
• Se poate opta pentru supere (texte adaugate peste imagine) pentru a puncta informatiile esentiale
• Finalul trebuie sa apartina produsului
• Textul nu trebuie sa povesteasca imaginile. Cuvintele trebuie sa adauge inteles imaginilor.

Reclama video este cea mai elaborata dintre creatiile publicitare. Implica numeroase resurse, atat din partea agentiei cat si din partea studiourilor de productie. Presupune in majoritatea cazurilor selectarea actorilor potriviti, alegerea decorurilor, ore de filmari, ore de studio pentru montaj, alegerea unui fundal sonor care sa contribuie la impactul reclamei.
Televiziunea este cel mai flexibil si mai creativ mediu pentru ca foloseste o combinatie perfecta de imagine, sunet si miscare pentru a comunica emotii.
Actul crearii unei reclame TV presupune si cunoasterea unor tehnici de productie si a limbajului specific.

0 comentarii:

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?