Procesul activitatii de advertising


Pentru a intelege mecanismul publicitatii, putem privi intreg procesul activitatii de advertising prin prisma schemei clasice a comunicarii (paradigma cibernetica clasica a lui Shanon si Weaver): un emitator transmite un mesaj prin intermediul unui canal catre un receptor. Acest mesaj este formulat intr-un cod si se gaseste intr-un context comunicational.

• Emitatorul
In cazul publicitatii emitatorul este ansamblul client, numit si anuntator sau publicitor (beneficiarul publicitatii), si Agentia de publicitate.
Anunciatorul este organizatia sau persoana care ofera bani pentru o campanie publicitara si este cel care comanda Agentiei de publicitate crearea unui mesaj de informare sau de tip persuasiv, menit sa informeze sau sa modifice atitudinea unui grup tinta in vederea cumpararii unui produs/serviciu. Exista insa si situatii in care scopul campaniei publicitare este vanzarea.
Produsul realizat de catre Agentia de publicitate la cererea anunciatorului se numeste “Campanie de Publicitate” sau “Reclama”, si este ceea ce devine mesaj pentru receptor, adica pentru grupul tinta. Pentru receptor, emitatorul va fi insa intotdeauna anunciatorul, clientul agentiei, cel care a platit campania.
• Mesajul
Este produsul finit elaborat de catre agentia de publicitate la cererea anunciatorului
• Receptorul
Este publicul sau grupurile tinta vizate de catre produsul/serviciul pe care anunciatorul vrea sa il promoveze
• Canalul
Este unul dintre canalele clasice de comunicare (TV, presa scrisa, radio, afisaj, cinema) sau un canal neconventional
• Codul
Este specific grupului tinta vizat de publicitate si este sarcina Agentiei de publicitate sa identifice acest cod si sa realizeze campania tinand cont de catracteristicile acestuia (valori si stiluri de viata, obiceiuri de consum, reguli de conduita sociala etc.)
• Contextul
Este mediul comunicational, social, economic si cultural in care se desfasoara campania publicitara. Acesta are o foarte mare importana in alegerea strategiei de comunicare si mesajului publicitar

Industria advertisingului, afacerea numita publicitate este caracterizata de cinci elemente institutionale:

1. Anuntatorul – publicitorul, clientul care comanda campania publicitara
2. Agentiile de publicitate
3. Institutiile de media, proprietarii de media (statii TV si radio, ziare, reviste etc.)
4. Organizatii care ofera servicii conexe (institute de cercetare, de marketing, studiouri de productie audio-video, tipografii etc.)
5. Asociatii profesionale care reglementeaza modul de desfasurare a acestui tip de activitate

0 comentarii:

Ce tip de publicitate este mai eficienta ?